• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • O IZVEDBI PRIREDITVE ŠPORT IN ŠPAS

  11. maja 2013 je bilo deževno, oblačno in turobno vreme, imeli smo delovno soboto in izvedli smo dan druženja treh generacij. Koordinatorica prireditve, gospa Irena Štusej, je bila zaskrbljena glede poteka dogodkov, prav tako tudi vsi ostali udeleženci. Navkljub slabim vremenskim razmeram smo izpeljali športno-špasne aktivnosti in bilo je luštno.

  Šola se je prvič pridružila vseslovenski akciji druženja in gibanja treh generacij, poimenovani Šport in špas, katere organizator je Zavod Media šport. Gre za medgeneracijsko druženje, za športne in socialne vsebine, ki so namenjen povezovanju in koristnemu ter prijetnemu preživljanju prostega časa.

  Preberite kako smo preživeli dan in se odločite, da se nam naslednje leto pridružite.

  Prvotni program smo tik pred pričetkom spremenili in ga prilagodili slab(š)im vremenskim razmeram. A ker se hrabrih vedno drži tudi sreča, se je proti koncu dopoldneva izboljšalo tudi vreme in smo lahko del prireditev izpeljali tudi na prostem.

  Zbrali smo se v telovadnici, kjer je ravnateljica predstavila prireditev kot praznovanje dneva  zmage, dneva šole in dneva medgeneracijskega druženja, ter kratko predstavila (spremenjen) program dela. Nato smo se razgibali z zumbo, ki jo je vodila gospa Tina Trugar. Mladi, starejši, sploh vsi, smo pretresli telovadnico in se ogreli na nadaljevanje.

  Po zumbi bi v primeru lepega spomladanskega vremena naši učenci 1. triade odšli na planinski pohod po okoliških hribih, tako pa so odšli na sprehod do Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje in za stanovalce pripravili kratek kulturni program. Obljubili so, da se bodo v prihodnje  še družili in tako jih bodo naši učenci znova obiskali junija.

  Istočasno so učenci 2. triade so sodelovali na štafetnih igrah v telovadnici (mentor Boris Žavbi), učenci 3. triade pa so bili kulturni navijači.

  V času malice so se učenci lahko okrepčali s šolskimi prigrizki, ki so jih pripravili učenci sami pod mentorstvom gospe Irene Štusej. Medene dobrote so vsem zelo teknile. Gospa Joži Rovšek je po malici zbirala prijave na tek podnebne solidarnosti (v organizaciji Karitas), prijavilo se je veliko tekačev, vsi so dobili priponko.

  Sredi dopoldneva so nas na šolskem dvorišču obiskali gasilci, ki so predstavili gasilsko vozilo in skupaj z otroki izvedli nekaj gasilskih vaj. Navdušenje je bilo, kot vedno, veliko. Mentorica, gospa Jelka Sladič, zna motivirati in vključevati učence v najrazličnejše gasilske dejavnosti.

  Naravoslovno usmerjeni učenci so se pridružili sejanju sončnic v koritih pred šolo; mentorica Sabina Potrbin pa jih je popeljala še na ogled šolskega vrta in degustacijo domačih bio pridelkov.

  Mešane ekipe učencev od 6. do 9. razreda pa so tekmovale v igrah z žogo, pod vodstvom mentorja Gašperja Ovnika.

  Ker se je vreme zjasnilo in smo imeli veliko prijavljenih tekačev, smo izvedli tek podnebne solidarnosti. Za varnost smo poskrbeli učitelji in policist Gorazd Lipovšek. Trasa teka je bila od šole, skozi park in naselje Sallaumines in nazaj do šole. To je bil pravi izziv za naše učence, nekaj pogumnih mamic in korajžnih učiteljic. Čestitke vsem, ki so sodelovali in se dokazali!

  Ob zaključku prireditve smo podelili potrdila nekaterim udeležencem (za najmlajšega udeleženca, najstarejšega tekača, najštevilčnejšo družino).

  Učenci so lahko ostali v šoli v oddelku podaljšanega bivanja kljub soboti.

  Ugotovili smo, da nas dež, oblaki in slaba volja ne smejo ovirati pri špasnem druženju, da se v sili lahko vsi učenci in še nekaj staršev, prijateljev, znancev in učitelji združimo v naši telovadnici, da se znamo zabavati tudi s skromnimi sredstvi in da je pomembno, da se družimo, malo pomigamo in se imamo lepo. Nasvidenje naslednje leto, saj upamo, da bo prireditev postala tradicionalna.

  Zapisala Mojca Lazar Doberlet, ravnateljica