• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • ZNASTIVAL DOGODIVŠČIN, PRIREDITEV V ORGANIZACIJI HIŠE EKSPERIMENTOV

  Učenci 3. a razreda Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje so se v petek, 31. 5. 2013, dopoldne v spremstvu učiteljic odpravili na ekskurzijo v Ljubljano, udeležili so se Znanstivala dogodivščin. Potovali smo z vlakom, ki je bil res nekaj posebnega. Bil je namreč najstarejši vlak izmed vseh vlakov, ki jih premorejo naše Slovenske železnice. Ker je bilo zunaj hladno, smo komaj čakali, da gremo na vlak v upanju, da bo delovalo gretje. In res je delovalo, pa še kako je delovalo. Otroci so se slekli, sezuli in svoje čeveljčke pospravili pod sedeže, kjer so bili lepo na toplem. Potovanje je bilo zanimivo za mnoge, ker so bili razmetani v parih po celem vagonu. Vmes so se pogovarjali, igrali razne igrice, ki so jih vzeli s seboj in se zabavali. Ogledovali so si pokrajino, ugotavljali katera postaja bo naslednja, spraševali po tem in onem vse do Ljubljane. Pot je hitro minila in že smo bili v deževni Ljubljani.

  Na železniški postaji v Ljubljani smo se na kratko ustavili, šli v poseben prostor, ki je bil malo odmaknjen, tam pomalicali in se po Miklošičevi cesti odpravili vse do Tromostovja in še malo naprej do Šuštarskega mosta, kjer nas je pričakala prisrčna mlada Angležinja na rolerjih. In predstava za nas se je začela. Malo v angleščini, pa spet malo v slovenščini je gospodična pred nami izvajala različne elemente rolkanja in pri tem uporabila različne za otroke zanimive rekvizite in nam vsem skupaj na ta način predstavila I., II., in III. Newtonov zakon. Otroci so pri predstavitvi lahko tudi sodelovali, tako pri rolkanju, kot tudi pri razmišljanju in izražanju mnenja, tako da je bilo vse skupaj zelo poučno, dinamično, zabavno, novo.

  Ko sem otroke opazovala, sem videla da zelo uživajo, da poslušajo z zanimanjem in da jim je tovrstno učenje skozi igro zelo všeč. Meni se je ta del ekskurzije zdel naravnost fantastičen. Ko se je predstavitev zaključila, smo pot nadaljevali čez most, pa malo naprej do prvega drevoreda, kjer so nas čakali mladi, ki so za nas pripravili različne kreativne delavnice. Vse skupaj se je dogajalo na zelo majhnem prostoru, pod drevesi, velikim dežnikom in mogoče je bil ravno v tem čar, da smo tako uživali in se nismo ozirali na slabo vreme. Svojo kreativnost sva pokazali tudi učiteljici, ena pri dekletih in druga pri fantih. Izdelali smo si vsak svojo pozavno iz slamic, pa origami in kalejdoskop. Po poti domov smo vse izdelke tudi preizkusili in se ob njih zabavali. Najbolj zanimive so se učencem zdele piskajoče pozavne iz slamic.

  Zapisala: Radojka Babić