• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Dan Rudolfa Maistra

    je slovenski državni praznik, ki  ga praznujemo 23. novembra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

    Kot državni praznik se v Sloveniji praznuje od leta 2005.

    Zaradi pomena, ki ga ima Rudolf Maister za Slovence, našo kulturo in narodno zavest, smo si z učenci ogledali film o življenju in delu Rudolfa Maistra, učenci so pisno razmišljali o njegovem pomenu za Slovence.

    maister

    Bil je general avstrijske vojske. Pisal je pesmi, ki niso bile preveč znane, vendar jih še danes ohranjamo. Ko je Avstro-Ogrska razpadla, je stopil na stran Slovencev in jim pomagal zasesti velik del Koroške. Prodiral je z avstrijsko vojsko, da bi pomagal Slovencem dobiti čim večji del slovenskega ozemlja. Avstrijske oblasti so ga zato za nekaj časa namestile v Srbijo. Nato so na ozemlju Koroške izvedli plebiscit. V njegov spomin v današnjih časih praznujemo dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga vsako leto 23.novembra. (A.B.)

     

    Doma sem vprašala, če kdo pozna Rudolfa Maistra. Rekli so, da so zanj že slišali, a ne vedo, kaj je naredil za našo državo in zakaj je tako pomemben, da ima 23.11. tudi svoj praznik.

    1479573_634323863273166_2008779469_n

    Rudolf Maister je bil slovenski borec za severno mejo in tudi pesnik. Prevzel je vojaško poveljstvo nad Mariborom in vso spodnjo Štajersko in ni dovolil, da bi ta del postal del nemške Avstrije. 20. novembra 1918 je s svojo vojsko ustanovil mariborski pešpolk. Z njim je nastala 1. redna slovenska vojska. Tri dni pozneje, 23. novembra, je Maister prehitel Nemce in razorožil zeleno gardo. Leta 1923 so ga prisilno upokojili in ga odlikovali z redom belega orla z mečem III stopnje. Umrl je 26. junija 1934. (P. K.)

    zapisala Mojca Lazar Doberlet, ravnateljica

    Accessibility