• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

    Zakaj je tretji petek v novembru že tretje leto nekaj posebnega? Zato, ker na ta dan vsi otroci v Sloveniji v vrtcih in osnovnih šolah jedo tradicionalni slovenski zajtrk. Zato, ker vsaj ta dan otroci pojedo zajtrk, ker drugače ga ne. Zato, ker se vsaj takrat spomnimo, kako pomembna je lokalno pridelana, domača hrana. Zato, da spodbujamo slovenske kmete. Zato, da otroci vidijo, da je domače dobro. Zato, da iz kuhinje diši po toplem mleku. Zato, da preizkusimo, kako slasten med so pridelale naše »šolske« čebele. Predvsem pa zato, ker je okusno, slastno, dišeče in zdravo.
    Na naši šoli smo se projekta tradicionalni slovenski zajtrk lotili skrbno načrtovano. Učenci nižjih razredov so izdelovali različne izdelke – čebelice, čebelnjake, panjske končnice… Sedmošolci pa smo imeli naravoslovni dan. Učenci uživajo, kadar pouk poteka drugače. Škoda, da nam jo je zagodlo vreme in nismo mogli na obisk na kmetijo Pod hrastom. Smo pa zato ustvarjali v šoli. Napisali smo jedilne liste v slovenščini, nemščini in angleščini in jih slikovno opremili. Iz gospodinjske učilnice je dišalo po medenjakih, kruhkih, sveži jabolčni marmeladi z medom in cimetom in medeni limonadi. Vse jedi je skrbno pripravila skupina mladih kuharjev. Ostali sedmošolci pa so pomagali kot mentorji prvošolcem v delavnicah pri izdelovanju izdelkov.
    Tako mlajši kot starejši učenci so se veliko naučili in vsi bi ta dan z veseljem ponovili. Lepo pa bi bilo, ko bi vsak dan doma pred začetkom napornega dneva, poskrbeli za zdrav zajtrk – saj ni potrebno veliko, le kruh, maslo, med, mleko in jabolko.