• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • ŠPANŠČINA, KATALONŠČINA, BASKOVŠČINA…?

  V sredo, 12. 2. 2014, nas je obiskala Anna, prostovoljka iz Mladinskega centra Trbovlje, ki prihaja iz Barcelone, iz Španije. Je Španka ali Katalonka? Govori špansko ali katalonsko? Je katalonščina uradni jezik? Od kod Baski na severu? Kaj pa nogometaši Barcelone?

  Na ta vprašanja nam je odgovorila: dvojezična je od rojstva, v šoli in doma govorijo katalonsko, razen pri pouku španščine, s špansko govorečimi pa špansko. Nikoli ni mešala teh jezikov med seboj. Baskovsko ne razume – to je predindoevropski jezik.

  Izvedeli smo tudi nekaj o Servantesu in Don Kihotu, o Pikasu, Daliju, kralju in kraljici, Antoniu Banderasu, Rafaelu Nadalu, o svetovnih prvakih v nogometu…

  Prepoznavali smo način prilagajanja po izvoru latinskih besed španskemu jeziku (v primerjavi z angleščino), spoznali način prevzemanja priimkov (sedaj vemo, zakaj imajo Španci po dva priimka), slišali smo razlike med katalonščino in španščino – npr. Jordi in Jorge, slišali mehko in trdo izgovorjene glasove h, s, š, sedaj ločimo južnoameriški tango in španski flamenko.

  Bilo je zabavno, zanimivo in poučno. Vsi, ki bi želeli izvedeti še več, se Anni in nekaterim našim učencem lahko pridružijo ob torkih, ob 14.30, na »tečaju španščine«.

  Hvala Anni za obisk, želimo ji še prijetno bivanje v Trbovljah.

  Učenci 6.a, 8.a, 9.a in 9.b