• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Karavana varne kemije

  V četrtek, 13. 11. 2014, smo na šoli gostili prijetno in zelo strokovno gospo, ki je učencem 9. razreda predstavljala pasti kemije, ki nas danes obkroža na vsakem koraku. Karavana varne kemije se je vrtela okoli varne / nevarne kozmetike in predavanje je pritegnilo naše devetošolce, pa tudi učiteljico.
  Nad dejstvom, da povprečno letno porabimo pet kilogramov nevarnih kemijskih sestavin pri uporabi kozmetičnih sredstev, je zaskrbljujoče. Zamislile so se tudi najstnice, ki še posebej želijo ugajati in so pripravljene eksperimentirati s kozmetiko.
  Predavanje je bilo izvedeno v okviru šolskih prizadevanj za pridobitev naziva Planetu Zemlja prijazna šola, katerega šolska koordinatorica je Barbara Zupančič. Zahteve za pridobitev naziva pa so povezane s trajnostnim varovanjem narave, in sicer:
  šola ne gosti avtomatov za nezdrave jedi in pijače, stremi k zdravemu načinu prehranjevanja, si prizadeva pridelati lastna zelišča, izvaja ločeno zbiranje odpadkov, izvaja obojestransko tiskanje, spremlja porabo energije.
  V nadaljevanju bomo gostili še predavatelje na temo zdrave priprave hrane in pomena kuhanja, pasti že pripravljene hrane, možnosti kuhanja iz ostankov. Tudi te predavatelje bo zagotovilo Društvo Planet Zemlja.
  Učenci prve triade pa bodo sodelovali v projektu Eko beri, ki ga bodo, prav tako v sodelovanju z Društvom Planet Zemlja, izvajale naše učiteljice.
  Verjamemo, da delamo dobro za varovanje našega planeta in za dobro otrok, ki ga bodo nasledili od nas.

   

  Mojca Lazar Doberlet, ravnateljica