• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • 210 let rudarjenja v Trbovljah – 4. dritl

    Že naslov prireditve v DDT  je nakazal, da se je včasih v naših krajih govorilo drugače. Dritl, drot, kroca, šufece, vašhava – vse je povezana s kolmom, s premogom. Rudarjenje je zaznamovalo Zasavje za cela leta, celo stoletja. Vplivi rudarjenja pa niso vidni le na pokrajini in gospodarstvu, ampak tudi na ljudeh. Zasavci smo znani kot robustni, a delovni in dobrosrčni ljudje.
    Čeprav rudarjenje počasi zapušča Zasavje, je potrebno otrokom privzgajati pozitiven odnos do te naše, zasavske kulturne dediščine. Učitelji verjamemo, da se bodo našla sredstva in ljudje, ki bodo poskrbeli, da se polpretekla rudarska zgodovina ne po pozabila.
    Snapchat, facebook, megabite so izrazi, ki jih uporablja današnja mladina. Vedoželjni učenci naše šole so s pametnimi telefoni v rokah ali žepih prišli na petkov ogled razstave in filma, povezanega z rudarsko tradicijo. Med večernim druženjem so učenci spoznavali način življenja rudarjev in življenjske zgodbe posameznikov, ki jih je zaznamovalo težko delo pod zemljo.