• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Ta veseli dan kulture

  Obisk Kamnika

  Na ta veseli dan kulture, 3. 12. 2014, je sedemnajst učencev naše šole obiskalo Medobčinski muzej Kamnik, kjer so nas vodičke popeljale skozi zelo zanimive razstave, ki pokrivajo obdobja od prazgodovine do polpreteklih časov, ki kažejo vzpone in padce gospodarstva tega dela Slovenije.
  Učenci so lahko ob odličnem vodstvu utrjevali znanje, pridobljeno pri zgodovini in spoznavali odlične posebnosti kulturne dediščine. Zaradi interaktivnosti muzeja so se lahko veliko stvari dotikali in skozi izkušnjo nadgrajevali svoje znanje.
  Sprehod skozi staro mestno jedro ni bil preveč romantičnem v deževnem zimskem dnevu, a zagotovo ga bodo učenci ponovili ob kaki drugi priložnosti, ko bodo svoje družine odpeljali po obiskanih krajih.
  Rojstna hiša generala Maistra je prav tako čudovita izkušnja, saj s svojo avtentičnostjo, odličnim vodstvom in interaktivnim pristopom do obiskovalcev, naredi poseben vtis. Spoznavali smo življenje in delo Rudolfa Maistra, vojaka, kulturnika, intelektualca, ki mu šele sedaj posvečamo pozornost, ki si jo s svojim prispevkom za ohranjanje slovenstva zelo zasluži.
  Na poti smo se z učenci pogovarjali o domoljubju, o pomenu kulture, jezika, narave, o pomenu ohranjanja kulturne in naravne dediščine. O razlikah med domovino in državo, o tem, kaj lahko posameznik naredi za svoj narod, domovino.
  Zaradi kulture smo Slovenci preživeli kot narod. Spoštovati moramo osebnosti, ki so dale svoj pečat k ohranjanju narodne identitete. Ker naša šola ponosno nosi ime po znanem slovenskem pisatelju, se moramo tega še bolj zavedati.
  Verjamem, da so bili učenci zadovoljni z ekskurzijo in se je bodo radi spominjali.
  Mojca Lazar Doberlet, ravnateljica

  Mnenja, otrok:
  Bilo je zanimivo, poučno in zabavno. Najbolj zanimiv je bil zgodovinski muzej. (Jon)
  Rojstna hiša Rudolfa Maistra je moderno opremljena, hiša primerna naši generaciji, Na steni v hiši je ohranjen tudi originalni vzorec iz hiše iz 19. stoletja in seveda tudi fotografije njegove družine in starinski predmeti. (Patricija)
  Kamniški grad je preurejen v muzej. V njem je predstavljena vsa zgodovina od prazgodovine do novega veka. Lahko smo si ogledali arheološke najdbe na slovenskih tleh. (Klara)

   

  Ifigenija Simonović na obisku

  Rodil se je pesnik in rodila se je ideja o ta veselem dnevu kulture. To je dan, ko so odprta vrata kulturnih ustanov in to je priložnost, da vstopamo vanje ceneje, morda celo brezplačno. Kulturnim dogodkom vseh vrst se lahko pridružijo mladi in stari, ki se zanimajo za kulturo.
  Trboveljsko kulturno dogajanje je popestril večerni dogodek v Knjižnici Toneta Seliškarja, kjer so gostili Ifigenijo Simonović, slovensko pesnico, pisateljico, lončarko, intelektualko, gospo, ki ljubi svet in življenje.
  Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje se je odzvala njenemu prijaznemu namigu, da bi lahko preživela del dneva tudi z najmlajšimi. Povabili smo jo k našim četrtošolcem, s katerimi je prebirala svojo pravljico Jezerce na robu, ki jo je napisala skupaj s svojo norveško prijateljico. Vse učence je spodbudila k razmišljanju o prebrani zgodbi, jih motivirala za individualno ustvarjanje in se iskreno veselila njihovih odzivov. Svoje podpise je pustila kot prava junakinja. Če so jo otroci sprejeli kot kulturno junakinjo, smo dosegli cilj: promocijo literature, umetnosti in kulture nasploh.