• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Speculum Artium, oktober 2015

  V DDT je potekal Speculum Artium – Integriteta realnosti. Na dogodku so bili predstavljeni novi mediji, znanost se je povezovala z umetnostjo, razvoj je nakazoval vizijo bodočnosti, izumi pa empatijo prihodnosti. In naši učenci so bili tam. Kako so dojeli ta edinstveni dogodek, povzemamo v pisnih izjavah nekaterih učencev:

  V muzeju smo videli veliko čudnih slik, nato nam je vodič povedal, da je na eni žvečilni gumi povečan z nano mikroskopom. Potem smo se odpravili v DDT, kjer smo videli veliko različnih izumov. Ogledali smo si še kratek film, kjer so prikazali in opisali vse izume. Po filmu smo si ogledali vse izume. Videli smo robota, ki zna narediti večino človeških gobov. Videli smo skulpturo iz gospodinjskih aparatov. Ogledali smo si, kako se vidi iz otroškega zornega kota, kako poiščemo stvari pod vodo, ker na prstu občutimo pritisk. Učenci iz STPŠ so nam pokazali 3D tiskalnik, s katerim bomo v prihodnosti tiskali vse stvari.

  Verjetno si bomo z vsemi temi izumi lahko pomagali v prihodnosti, saj bodo naprave nadomestile ljudi, slaba stran pa je, da ljudje ne bodo imeli služb.  (T. D.)

  Danes smo se odpravili v muzej, kjer so nam skušali razložiti neke neznane črte na ekranu, ki naj bi upodabljale svet v drugačni obliki, ampak priznam da nisem vsega razumel, kajti tudi vodič določenih stvari ni v redu povedal oziroma opisal. Potem smo šli v DDT, kjer smo si ogledali film, ki je predstavil elektronske naprave, ki naj bi nas nadomeščale v prihodnosti. Nato smo si izdelke ogledali. Vsi so se mi zdeli odlični, nobenega pa ne bi uporabljal v prihodnosti, saj imam noge zato, da hodim, roke, da nosim, in glavo, da razmišljam. Ti izdelki po mojem mnenju v prihodnosti ne bodo naredili velikega vtisa, vsaj pri naši družini ne. (J. H.).

  Tega petka se bom še dolgo spominjala, saj je bil zanimiv in poučen. Bilo je zanimivo in si takšnih stvari sploh ne moreš predstavljati. Najbolj sem bila navdušena nad mikroskopsko sliko žvečilnega gumija. Malo me je motilo to, da pri različnih mikroskopskih slikah ni pisalo kaj prikazujejo. Vendar pa je v tem tudi nekaj prednosti, saj sem si lahko sama predstavljala in razmišljala, kaj prikazujejo. (T. Š.)

  V DDT mi je bilo najbolj všeč, ko smo s povečevalnim steklom gledali v zaslon. Na začetku je bil zaslon bel, ko pa si približal lupo, se je naenkrat pokazala človeška roka. (A. O)

  Najprej smo obiskali muzej, kjer so imeli razstavljene slike in posnetke, narejene z nano mikroskopi. Zdelo se mi je zanimivo, vendar mislim, da to ni in nikoli ne bo cenjena umetnost.

  Mislim, da bodo roboti čez okoli 20 let res opravljali nekatera opravila, vendar ne bodo nadomestili človeka. (R. C.)

  Razstava je bila zelo zanimiva in bi ogled priporočala vsem, čeprav pa upam, da vse, kar sem videla, ne postane resničnost. Ne želim preživeti celotnega življenja odvisna od tehnologije. (N. L.)