• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Kulturni dan tretješolcev

  Spoznavanje in obiskovanje lokalnih ustanov, društev, firm je pomembno za vsakega prebivalca Trbovelj, bodisi otroka ali odraslega. Tokrat smo tretješolce odpeljali na obisk Zasavskega muzeja T. in Mladinskega centra Trbovlje. Ohranjanje kulturne dediščine, poznavanje nacionalne in lokalne zgodovine, možnosti druženja mladih, izzivi za mlade in malo manj mlade, so bili zastavljeni cilji.
  In kako so dan doživeli naši tretješolci? (beri dalje)
  DSC_9536 DSC_9539

  V petek (11. marec 2016) smo imeli kulturni dan. Ob 8. uri smo se zbrali v šoli. Skupaj z učiteljico smo se odpravili v muzej. Tam nas je že čakala kustosinja. V muzeju smo si ogledali stvari iz starih časov na temo Rudarji. Videli smo orodje in pripomočke, ki so jih uporabljali pri delu. Po malici smo preizkusili staro kolo iz tistih časov. Ogledali smo si tudi rudarsko stanovanje na Njivi, kjer so v preteklosti živeli rudarji. Družine so bile zelo številne, saj so imeli po 5 otrok. V stanovanju si imeli kuhinjo in spalnico, zunaj pa so imeli stranišče na štrbunk. Nato smo si ogledali še mozaik na Delavskem domu. Po končanem ogledu smo šli v Mladinski center, kjer smo se igrali staro igro zemljo krast. Polni novega znanja smo se odpravili nazaj proti šoli.
  Maša Gospodarič

  V petek smo imeli kulturni dan. Učenci 3. B smo se v šoli zbrali ob 8.20, da bi se napotili proti zasavskemu muzeju. V muzeju smo se s kustosinjo, gospo Nevenko pogovarjali večinoma o rudniku in rudarjih. Ko smo končali, smo si ogledali še sosednji sobi. Nato smo pojedli malico. Potem smo si ogledali postopek izdelave žoge iz nogavic. Nato smo si ogledali še sobo s starimi fotoaparati in sobo s starim kolesom in hoduljami. Malo smo se poigrali, potem pa odšli v rudarsko stanovanje. Ko smo si ga ogledali, smo si pogledali mozaik na Delavskem domu. Nato smo odšli v Mladinski center, kjer smo se malo poigrali. Tako se je končal moj pouk.
  Nik Perme

  V petek, 11. marca smo imeli kulturni dan. V šolo smo prišli kot po navadi. Ob 8. uri smo se zbrali v razredu, prešteli smo se in odšli v muzej. V muzeju nas je pričakala gospa kustosinja. Kustos skrbi za hranjenje muzejskih predmetov v zbirki in gostom pove kaj več o predmetu. Gospa kustosinja nam je predstavila premično dediščino, nepremično dediščino, naravno dediščino in umetno dediščino. Ogledali smo si stare predmete kot so rudniške lopate, rudniške svetilke, rudniško opremo in orodje. Predstavila nam je tudi pravi premog in kako so včasih ljudje preživljali svoj prosti čas. Potem smo imeli malico. Ko smo pojedli, smo si šli ogledat kipe, ki jih je ustvaril Stojan Batič in stanovanje na Njivi. Odšli smo tudi v  MCT (Mladinski center Trbovlje), kjer smo se igrali različne igre in se peljali z driterjem. Potem smo šli v šolo na kosilo in domov.
  Anuša Nučič Ledinek

  S šolo smo odšli v muzej, tam nas je spremljala gospa Nevenka, ki nam je povedala, kaj so premične stvari in nepremične stvari in kako so bili oblečeni, ko so delali v rudniku. Nato smo se odpravili v rudarsko stanovanje na Njivi. Tam smo si ogledali stanovanje iz starih časov. Naredili smo tudi obhod okrog Delavskega doma. Ogledali smo si mozaik. Za konec doživetij pa smo šli v Mladinski center. Tam smo se predstavili in se igrali stare igre. Peljali so nas na streho in se peljali s kolesom iz starih časov. Po končanem ogledu smo šli nazaj v šolo.
  Laura Špilar