• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Dediščina na Koroškem

  Nekoč, že dolgo bo tega, je na Slovenskem vladal bogat in pravičen kralj, po imenu Matjaž. Mir in blaginja sta vladala v deželi…..

  Z namenom ohranjanja evropske kulturne dediščine, se je OŠ Ivana Cankarja Trbovlje znova odločila, da učenci in vsi povezani s šolo, spoznavajo slovensko kulturno dediščino. V preteklih letih smo spoznavali Prekmurje, Primorsko in Gorenjsko, letos smo se odpravili na Koroško. Kaj, poleg dobrodušnih ljudi, nam ta pokrajina ponuja? Zakaj je vredna, da jo spoznavamo in ohranjamo njen kulturno-zgodovinski pomen?
  V torek, 27. 9. 2016, so… (beri dalje)… se formirale mešane skupine učencev od 1. do 9. razreda, ki so sodelovalno ustvarjale izdelke, povezane s koroško kulturno-zgodovinsko tradicijo. Skupina otrok je pripravila knjižice zgodbic o Koroški, ki so jih tudi ilustrirali. Knjige so bile ročno izdelane (zahvala gospe Strmole), ovijalni papir pa darovan (zahvala cvetličarni Lenarčič). Druga skupina otrok je iz nabranih vej izdelala splave kot podstavke za tople posode. Spet druga skupina je pripravila kratko dramatizacijo zgodbice o kralju Matjažu, seveda pa tudi sceno, pripomočke in garderobo. Nekaj mladih ustvarjalcev je izdelovalo svečnike, na katere so posadili svečke, ki sta jih pomagala izdelovati člana čebelarskega društva iz Trbovelj (zahvala gospodu Veteršku in sodelavki). Mali konstruktorji so zlagali gradove in prestole iz odpadne embalaže, kosov lesa, skratka materiala, ki se lahko domiselno namensko ponovno uporabi. V eni izmed delavnic so nastajali domiselni obeski za ključe, spet drugje so se izdelovale dišeče sivkine blazinice (zahvala članicam zasavskih klekljaric, še posebej gospe Jordan). In še to, na šoli je dišalo, saj so se pekli Matjaževi zlatniki (piškoti in “funšterc”). Naredili pa smo tudi hranilnike za zlatnike in stojala za pisala.
  Vse to smo na ogled postavili v šolski telovadnici in obiskovalci popoldanske prireditve so lahko izdelke zamenjali za Matjaževe zlatnike. Prav zanimiva je bila torkova menjalnica.
  Potek dela so posneli ustvarjalci oddaje Infodrom in bo na ogled na RTV Slovenija v petek, 7. oktobra ob 18.00.
  Točno ob dvanajstih smo se ponovno spomnili na naš planet, na vse slabo, kar mu grozi. In smo tekli. Tek podnebne solidarnosti organizira Slovenska Karitas, izvedi smo ga že tradicionalno od šole do naselja Sallaumines, pomagali so nam trboveljski policisti. In vidimo, da imajo naši učenci tudi očete in matere, ki so v dobri tekaški formi. Vabljeni v še večjem številu naslednje leto.
  Na popoldanski prireditvi so vsi učenci zapeli znano koroško pesem, ogledali smo si kratko gledališko predstavo, prisluhnili recitacijam in si ogledali zanimiv plesni nastop (zahvala Folklorni skupini Trbovlje).
  Dediščina na Koroškem se je zgodila z veliko dobre volje vseh na šoli in zaupanja v ohranjanje kulturne dediščine. Le kam nas bosta ustvarjalni duh in domišljija popeljala naslednje leto?