• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Tekmovanje elastomobilov

    V soboto, 24. 3. 2018, je v Ljublajni potekalo 15. državno Tekmovaje elastomobilov, ki ga organizira Hiša eksperimentov. In naši učenci bodo tudi tam. Vodila jih mentorica Jerica Rajšek. 
    Učenci so sami projektirali, oblikovali in izdelovali elastomobil doma in v okviru interesnih dejavnosti s področja tehnike. Elastomobil je vozilo, ki ga poganjata dve elastiki in vzmet. Tekmovalci so z raztezanjem elastike in vzmeti v treh vožnjah poskusili doseči čim daljšo kot. Naša skupina je zopet pokazala, da cankarjevci ne obupamo in zmoremo s ponosom novim zmagam naproti.              

    ELASTOMOBIL
    Ime skupine: Knap mobil
    Elastomobil je izdelan iz penjenega PVCja (podvozje) , vezane plošče (kolesa), plastične cevi za talno ogrevanje (podvozje), železa (pogonska gred) in pa plastike. Naš elastomobil je širok 33cm, dolg je 125cm, ter visok 40cm. Posebnost našega elastomobile je, da je narejen iz materialov, ki so ostali ob gradnji hiše.
    Elastomobil poganjata dve elastiki, ki se raztezata in pa vzmet. Vsak del je posebej z vrvico »pritrjen« na pogonsko gred zadnjih koles. Na sprednjem delu pa so zataknjeni ob vijake.
    Elastomobil smo izdelali sami, le pri pogonskem delu nam je pomagal dedek enega izmed članov. Pri izdelavi nismo uporabili nobenega že izdelanega izdelka razen vijakov. Največ časa nam je vzelo izdelovanje pogonskega sistema oziroma pogonske gredi, ki jo je bilo treba tudi variti. Pri končnem izgledu elastomobila smo upoštevali predvsem obliko, težo in aerodinamiko. Od elastomobila smo se naučili veliko stvari, na primer to, da ko les prvič prebarvaš na površini pusti laske, zato jo je treba zbrusiti in ponovno pobarvati.

    Accessibility