• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Preliminarne usmeritve glede koronavirusa (COVID-19)

    Glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom na severu Italije so države sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja virusa in v dežel Furlaniji  Julijski krajini razglasili izredne razmere. Kot sporoča Ministrstvo za zdravje v Sloveniji NI razloga za preplah, a je kljub temu potrebno biti izredno previden.
    Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo, svetujemo, da se redno seznanjate z in upoštevate priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je ključna nacionalna kontaktna točka, ki izvaja stalne ocene tveganj za javno zdravje v Sloveniji na osnovi epidemioloških podatkov v svetu in doma.
    Splošni preventivni in specifični ukrepi (NIJZ): 
    vir: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

    Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:
    – izogibamo se tesnim prostorom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
    – ne dotikamo se oči, nosu in ust,
    – v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
    – upoštevamo pravila higiene kašlja,
    – redno si umivamo roke z milom in vodo.
    – V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje  oz. razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oz. razkuževanju kože.
    – Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask NI potrebna.
    – V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
    – Poskrbimo za redno zračenje prostorov.

    Za uspešno preprečevanje pojava in širjenja različnih okužb pa na šoli potrebujemo tudi pomoč staršev oz. skrbnikov. Šola je v sodelovanju z MIZŠ in na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejela nekatere  ukrepe za zmanjševanje širjenja različnih okužb, oziroma za to, da bodo pouk in druge dejavnosti lahko nemoteneo potekale. V primeru spremenjenih razmer glede pojava različnih okužb, se bodo ukrepi temu prilagodili. O novostih vas bomo sproti obveščali.
    Pri tem nam lahko starši oz. skrbniki otrok pomagate tako, da sami naredite nekaj stvari:

    • učite svoje otroke, da si pogosto in pravilno umivajo roke z milom in vodo,
    • učite svoje otroke, da se z rokami ne dotikajo nosu, oči, ust,
    • učite svoje otroke, da kašljajo in kihajo v robček ali zgornji del rokava, če nimajo robčka pri roki,
    • NE pošiljajte bolnega otroka v šolo! Bolan otrok ne sme v skupino zdravih. Če bo otrok zbolel v šoli, vas bomo prosili, da ga čim prej odpeljete domov. Poskrbite, da bo otrok ostal doma do ozdravitve.

    Šola je pripravila načrt predvidenih ukrepov v primeru širše ogroženosti zaradi virusnega obolenja:
    Načrt preprečevanja širjenja virusnih okužb, 2020

    Lahko pa si pogledate e-Bilten NIJZ, kjer so predstavljene informacije v povezavi z okužbo s koronavirusom: https://mailchi.mp/175e012de78a/uikii1ugns-2721325?e=1cb2d5cd33

     

    Na MIZŠ so 25. 2. 2020 odprli nov elektronski naslov: vprasanja.mizs@gov.si, ki je namenjen vsem deležnikov v vzgoji in izobraževanju (ravnateljem, učiteljem, staršem in otrokom) glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Vprašanja, ki bodo postavljena na tem naslovu in  ne bodo v njihovi pristojnosti, bodo posredovali pristojnim institucijam.

    In še nekaj obvestil, ki nam jih je 3. 3. 2020 posredovala Občina Trbovlje

    Accessibility