• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Humor

    HUMOR

     

    Preživljamo zelo čudne čase. Učimo in delamo sami doma, z malo stiki z drugimi ljudmi. Mnogi med nami postajajo žalostni, osamljeni, razdražljivi, naveličani – vse ti paso negativba čustva, ki na naš organizem vplivajo slabo.

    Razvedrimo se!

    Kaj lahko naredimo sami, da se bomo bolje počutili in mogoče se ob nas lahko bolje počuti še kdo?

    S HUMORJEM!

    Humor je povezan z zdravjem in močnim imunskim sistemom, z njim pa sproščamo vsa negativna čustva, ki se nas v zadnjem času lahko polastijo.

    Kaj je humor?

     Današnje stanje?

    »Kdo je v razredu najbolj glasbeno nadarjen?«  »Janezek.«  » In kako se to vidi?« » Ko začnemo peti vedno zveži iz razreda!«

    Domače branje: »Ali je pravično, da je nekdo kaznovan za nekaj kar ni storil?« vpraša učenec učiteljico. »Seveda ne,« odgovori učiteljica. »Dobro, nisem prebral domačega branja,« olajšano prizna učenec.

    Zajci letijo: »Kako se običajno gibljejo zajci? Vpraša učiteljica pri naravoslovju. »Zajci letijo,« dobi odgovor učenca.  »Zajci pa res ne letijo«, pojasni učiteljica. »Kako ne , če sem pa videl, pa še orla je nesel na hrbtu,« trdi učenec.

     

    To je dejavnost s katero povzročimo val smeha in veselja s šalami, anekdotami, dovtipi, se uporablja tudi za prikazovanje nepravilnosti in nelogičnosti v lastnostih človeka, ali pa za prikazovanje čudnih, nelogičnih dogodkih, osebnostih.

    Se znamo smejati kar tako? POSKUSI:  ZAMISLI SI NEKAJ VESELEGA IN SE ZAČNI ZELO NA  GLAS SMEJATI; KAR TAKO SAM; KOT BI BILO  BREZ RAZLOGA!  PRAVA SMEJALNA GIMNASTIKA! Opazuj se! Ugotovil boš, da se čez čas res smejiš, spontano, pravo smejanje! Vsak človek, bi se za svoje dobro počutje vsaj enkrat na dan moral od srca nasmejati – tako, da te od smeha bolijo trebušne mišice!

    Humor pomaga v stiski tebi, pa tudi v stiku z drugimi ljudmi. Človek s smislom za humor je bolj priljubljen, omogoča lažje in hitrejše sodelovanje v skupini povečuje samozavest ima večkrat nove, drzne ideje in nudi lažje pomoč drugim.

    Poskusi tudi ti:

    Poišči knjigo s šalami, se kakšno nauči in jo povej naprej – mami, bratu, sestri!

    Če imaš možnost – bratje, sestre, starši poskusite zaigrati kratek smešen skeč, igrico – že priprava je lahko zelo zabavna!

    Lahko prebereš komično, humorno knjigo, če jo lahko dobiš, nekaj primerov: Serija stripov Asterix (Rene Goscinny, Albert Udereco), Princesa v papirnati vrečki (Robert Munsch), Alica v čudežni deželi (Lewis Carroll), Smrkci (Pierre Culliford)

    Ali si ogledaš film: Minioni (2015), Smrkci (2011, 2013), V višave (2009), Sam doma (1990)…

    Pripravila Irena Štusej – po knjigi:

    Katarina Majerhold, Čustveni izzivi, ROKUS Klett

    Accessibility