• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • O nemoči.

    Nemoč je čustvo, ki ga lahko čutimo v različnih situacijah, različno močno.

    Tudi v sedanjem času, ko nas v življenju na različne načine omejuje situacija epidemije s COVID-19 lahko pogosto začutimo nemoč.

    Slika 1: Ljudje čutimo nemoč ob različnih naravnih katastrofah
    Slika 2: Ljudje čutimo nemoč ob različnih naravnih katastrofah

                               

     

     

     

     

     

    Kaj je nemoč in kako se kaže?

    Nemoč je pomanjkanje moči, da bi kaj naredil in spremenil zase in za druge, ko se nam zdi, da ne moremo nadzorovati dogajanja in ko ne zmoremo ponuditi pomoči nekomu drugemu.

    Ob nemoči smo apatični, brezvoljni, se zapremo vase, imamo lahko nizko samopodobo, sklonimo glavo, lahko smo jezni, z stisnjenimi pestmi.

    Pri občutku nemoči pa je najbolje to, da vedno mine!

    Vsakič znova lahko pri občutku nemoči poiščemo rešitve, smo aktivni ob problemu in vsakič znova lahko iz problema izidemo kot zmagovalci. Torej nemoč, njen vzrok vzamemo kot problem, ki ga moramo rešiti. Ob iskanju rešitev je vedno dobrodošla tudi pomoč.

    Nemoč lahko čutimo ob šolskem delu. Si že kdaj imel občutek, da ti pri nekem predmetu sploh ne gre, da se sploh ne boš mogel naučiti zahtevane učne snovi, ali, da ne boš mogel narediti naloge? ZAČUTIL SI NEMOČ.  Kako si se lotil problema, si koga prosil za pomoč? Upam, da si situacijo rešil uspešno, saj  se z nekaj truda in lastne aktivnosti v šoli to vedno tudi da. Kako si se počutil, ko si nalogo uspešno opravil?

    V razmerah epidemije nas z različnimi priporočili in zahtevami za omejevanje širjenja bolezni v mnogočem omejujejo in na razmere nimamo vpliva. Tudi v takšnih razmerah lahko čutimo nemoč. Pa velikokrat na rešitev nimamo sami vpliva. Lahko pa počnemo stvari, ki nas razveselijo, nas razveselijo, preusmerijo našo pozornost. Torej izberemo si dejavnost, ki jo lahko v tej situaciji izvajamo in smo v njej uspešni. Tako bomo izboljšali svoje počutje in tudi občutek nemoči bo manjši.

    Poišči zase neko dejavnost, ki te razvedri. Lahko to počneš še s kom – vedno je bolj zabavno v družbi.

    Če pa želiš o nemoči in reševanju izvedeti še kaj lahko prebereš kakšno knjigo, ko bodo na razpolago: Astrid Lindgren, Brata Levjesrčna ali Oscar Wilde, Srečni kraljevič. Tudi v risankah je: Divji valovi (Surf’s up).

    Tudi čase, ki jih sedaj živimo bomo premagali in spet se bomo družili, hodili v šolo!

    Pripravila Irena Štusej po K. Majerhold, Čustveni izzivi.

    Accessibility