• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Ponos, pogum

     

    Oba sta si tako različna, pa vendar sta največkrat povezana: ko zberemo pogum, nekaj pogumno naredimo in nam uspe – smo potem nadvse ponosni! 

    Ob novem letu si velikokrat ob vsem zaželimo tudi uspeha. Za doseganje tega pa je mnogokrat potrebna tudi velika mera poguma, drznosti, da izvedemo, opravimo vse tisto kar nas privede do želenega cilja, zaradi katerega si lahko rečemo, da smo bili uspešni. 

    Kaj je pogum? To je dobra mere odločnosti, osredotočenosti, da nekaj naredimo, vzdržimo nekaj zelo težkega, se neustrašno spopademo z ovirami in težavami.  

    Pogumni pa nikoli ne pozabi tudi na ostale okrog sebe in je v svojem pogumnem dejanju tudi solidaren, požrtvovalen, spoštljiv in odgovoren do sebe in drugih. Za pogum je potrebna dobra mera drznosti, samozavesti in včasih tudi agresivnosti. 

    Ko dosežemo nekaj kar se nam je zdelo zelo težko izvedljivo, včasih nemogoče smo na sebe kar ponosni – smo zadovoljni zaradi dejanja, lahko nas seveda ob tem pohvalijo ali nagradijo tudi drugi. Dosežemo potrditev in se nam poveča samospoštovanje – Vam je že kdaj kdo rekel: »Tako sem ponosen nate!«   Kako se takrat počutimo? Prav gotovo se želimo tako počutiti kar čim večkrat! 

    Ponosni smo tako lahko na lastne dosežke ali na dosežke drugih – seveda so  starši vedno ponosni na tisto kar si  dosegel ti – od takrat ko si povedal prvo besedo, shodil, ko ti gre dobro v šoli, si mogoče lepo zrecitiral pesmico, ki si se jo naučil za šolo, pa tudi takrat bodo, ko boš zaključil šolanje.  

    Ponosni smo lahko tudi na dosežke tistih, ki dosežejo nekaj velikega za širšo skupnost – vsi vedno navijamo za naše športnike in vedno se tako primerjamo z drugimi narodi. Kako dober občutek je,  ko kakšen Slovenec stoji na zmagovalnih stopničkah. Prav tako smo ponosni, ko izvemo, da je bil uspešen kakšen znanstvenik. Na takšen način se gradi naša narodna samozavest in zavedanje, da smo pomembni tudi kot državljani Slovenije. 

       

    Poskusi razmisliti in poiskati nekaj kar bi že zelo dolgo rad naredil, ali se naučil, mogoče pa je kaj takega kar bi rad počel bolj dolgoročno – mogoče bi se rad lotil kakšnega športa, se začel učiti glasbenega instrumenta? Ko si poiščeš izziv si naredi načrt kako ga boš izvedel! Mogoče rabiš pri izvedbi pomoč – tudi to, da nekoga prosiš za pomoč pri svojih nalogah je včasih potrebno veliko poguma, že za to, da si sam priznaš, da potrebuješ pomoč je pogumno. Ko imaš načrt, pa pogumno v izvedbo svoje naloge. 

    Napiši mi, kaj si si izbral, vprašaj, če rabiš pomoč: irena.stusej1@guest.arnes.si  

    Zapisala Irena Štusej – po knjigi: Katarina Majerhold, Čustveni izzivi, ROKUS Klett 2017 

    Accessibility