• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Torek, 6. 10. 2020 – tehniški dan v tednu kulturne dediščine

    Takole je bilo danes, 6. 10. 2020:
     
    foto: GO, arhiv šole


    Kot že nekaj let, bomo tudi letos na šoli izvedli tehniški dan z namenom promocije, vrednotenja in ohranjanja slovenske kulturne dediščine. 
    Učenci bodo V TOREK, 6. oktobra 2020 ustvarjali v likovno-tehničnih delavnicah.  
    Delo bo potekalo v matičnih učilnicah, brez mešanja skupin, zato letos žal odpade medgeneracijsko ustvarjalno druženje.
    Domišljijska dogajanja bo popestril obisk Irene Cerar – pisateljice, urednice, spodbujevalke branja …

    “Spoznaj, varuj, ohrani” je letošnji slogan Dnevov evropske kulturne dediščine. Pomembno je, da se okviru le-tega učencem prenaša vedenje o snovni in nesnovni dediščini domačega kraja ter jim ju pomaga raziskovati. Učencem tako približamo ustvarjalne delavnice, ki lahko skozi zabavo, druženje ter igro pričarajo povezanost ter tako krepijo sodelovanje in ustvarjalnost mladih. 
    Kulturna dediščina ljudem omogoča, da se povežejo in sodelujejo s tradicijami, obogatenimi s kulturnimi izmenjavami v različnih zgodovinskih obdobjih. Ravno spoznavanje dediščine na lokalni ravni prispeva k povezovanju in krepi odgovornost za njeno ohranjanje. Letošnji dnevi evropske kulturne dediščine poudarjajo duhovne razsežnosti kulturne dediščine, ki opredeljujejo način življenja in tako tudi dojemanje sveta.
    Sporočilo letošnjih dnevov evropske kulturne dediščine je, da dediščina obstane le, če jo z odprtimi rokami in srcem sprejemamo od svojih predhodnikov, po svojih močeh bogatimo in jo predajamo tistim, ki prihajajo za nami. Poleg vsega naštetega smo prepričani, da lahko stik otroka z znanostjo, tehnologijo in umetnostjo ter hkrati poznavanje dediščine pomembno vpliva na njegovo odločanje o nadaljnjem izobraževanju oziroma spodbudi njegovo zanimanje za kasnejšo raziskovalno pot.
    Učenci bodo na ta dan sodelovali v različnih ustvarjalnih delavnicah: ustvarjali bodo od 8. 20 do 10. ure, po malici prisluhnili ga. Ireni Cerar in nato znova ustvarjali do 12. 40.
    Kaj potrebujejo za lažji potek dela?
    6. razred: škarje, lepilo, svinčnik, šestilo;
    7. razred: škarje, lepilo, svinčnik, čopič, lonček, šestilo, steklen mali kozarec (npr. za marmelado);
    8. razred: škarje, lepilo, svinčnik, šestilo, flomastri;
    9. razred: lepilo, čopič, šestilo.
    Koordinatorici dogodka sta Andreja Škorjanc in Tina Matko.

    “V majhni hiški je lahko prav toliko sreče kot v veliki.! (neznani avtor)

    Naj bo jutri naša šola velik prostor sreče in ustvarjalnosti. In ne pozabite na varovanje zdravja – svojega in našega skupnega!

    Običajno bi otroci svoje izdelke razstavili na dobrodelnem sejmu, kjer bi jih zamenjali za prosotovoljne prispevke obiskovalcev v šolski sklad.  Zaradi aktualne epidemiološke slike v Sloveniji pa tokrat ne bomo pripravili sejma, niti ne bomo staršev oz. skrbnikov vabili v šolo na kulturni dogodek. Boljše je, da se srečamo v bolj primernih, bolj zdravih razmerah!
    Izdelki otrok bodo počakali, vaša radodarnost pa zanesljivo ne bo usahnila!

     

    Accessibility