• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • DSA – decembrske sproščujoče aktivnosti

    vir spletne slike smreke: https://www.rona.ca/en/holiday-living-jeffrey-prelit-7-ft-christmas-tree-650-clear-lights-1159-tips-white-tg70m4c22c00-30736938

    Dragi učenci, učenke, spoštovani starši oz. skrbniki. 
    Po skoraj dveh mesecih izobraževanja na daljavo smo vsi že nekoliko utrujeni. Sneg nas vabi v naravo, prazniki prihajajo in naše misli vabijo k sebi, a moramo kljub temu opraviti še cel kup obveznosti za šolo. Vendar prihajajoči prazniki in zaslužen oddih niso več daleč stran.

    Da bomo vsi skupaj lažje premagali izzive zadnjega meseca v tem letu, smo pripravili nabor decembrskih spročujočih aktvnosti s predlogi za kratki dnevni oddih in zabavo.

    Naloge niso obvezne, niso zahtevne. Namenjene so sproščanju, zabavi, povezovanju. Opravite jih, če ste utrujeni od rednega šolskega dela, če se želite malo sprostiti, nasmejati.

    Želimo, da kljub čudnim razmeram, začutite čarobnost praznikov.

    PONEDELJEK, 7. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Kadar se pojavi veselje, mu moramo odpreti vrata in okna, ker nikoli ne pride ob nepravem času.” Arthur Schopenhauer)

    Zabavna naloga: Še veš, kje imaš pospravljene svoje kocke? Poišči jih in poskušaj sestaviti spodnje like.

    TOREK: 8. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: Kjer seješ ljubezen, zraste veselje.” William Shakespeare)
    Zabavna naloga: PANTOMIMA
    Običajno smo decembra z velikimi očmi opazovali čudovita izložbena okna trgovin. Letos si lahko izložbene lutke pričarate doma.
    Skupaj z družino si pripravi glasbo ter na listke zapišite ali narišite ideje za pantomimo. Določite fotografa, ki bo skrbel za glasbo in vas fotografiral. Vsi drugi vzamete en listek in si zamislite, kako boste prikazali, kar je zapisano na listku. Ko ste pripravljeni fotograf predvaja glasbo, vi pa pričnite s pantomimo. Ko se glasba ustavi, povsem otrpnete in se ne premikate, dokler vas fotograf ne fotografira. Nato zamenjate vloge. Po nekaj krogih boste imeli polno zabavnih fotografij, ki se jim boste lahko nasmejali, kadar jih boste ponovno pogledali.      

    SREDA, 9. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Najboljši dokaz modrosti je vedno dobra volja.” Evripid) 
    Zabavna naloga: Vsi znamo risati z enim pisalom naenkrat. Kaj pa z dvema? Preizkusi se v dvojnem risanju.

    ČETRTEK, 10. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Žalost lahko poskrbi sama zase, toda da razumeš pravo vrednost veselja, moraš imeti koga, s komer si ga deliš.” Mark Twain) 
    Dobrodelna naloga: poišči knjigico, igračo, zvezek, pisalo – nekaj, kar sam ne potrebuješ več, nekomu pa bi polepšalo prihajajoče praznične dni. Skupaj s starejšim bratom/sestro ali očetom/mamo to odnesi na Karitas ali na Rdeči križ ali pa se celo pridruži akciji Božiček za en dan.

     PETEK, 11. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: Znanje je moč.” Latinski pregovor
    Verjetno ste že utrujeni od celega tedna, a poskusi opraviti naslednjo zabavno nalogo: poskušaj najti vsaj tri lepe stvari, ki so se ti danes zgodile, in jih nariši
    Če želiš, lahko svojo risbico fotografiraš in jo pošlješ razredničarki ali Ajdi Klanšek Šimunič (ajda.klansek-simunic@guest.arnes.si), saj jo bomo vključili v šolski časopis. 

    SOBOTA, 12. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Radost ni v rečeh, temveč v nas.” Richard Wagner) 
    Zabavna naloga: Razveseli člane svoje družine. Skuhaj kavo ali čaj, lepo pogrni mizo in povabi k uživanju. Ob dišeči pijači je priložnost za topel pogovor.

    NEDELJA, 13. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: Veselje, ki ga imam, mi ni podaril svet in svet mi ga tudi ne more vzeti.” Lester S. Caesar)
    Zabavna naloga: Nedelja je pravi dan za raziskovanje. Izdelajte domači vulkan. Navodila najdete na povezavi https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/1654
    Še nekaj namigov – pod kozarec nastavi pladenj, da bo vulkan čim bolj podoben pravemu, lahko kozarec obložiš s časopisnim papirjem, ovitim v aluminijasto folijo in v kis lahko kanete še nekaj jedilne barve (npr. rdeče).

    PONEDELJEK, 14. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Nekaj takšnega, kot lov za srečo, sploh ne obstaja, obstaja le odkritje radosti.” Joyce Grenfell)

    ZAMENJAVA: Si pripravljen na menjavo vlog? Pripravi (enostavnoJ) nalogo in jo pošlji učitelji/učiteljici, da jo opravi. Bomo videli, koliko odgovorov boš prejelJ)

     TOREK, 15. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: Tisto, kar smo mislili, da je sreča, je redko tisto, kar smo mislili, da je.” Theo Stephens)

    Z novim delovnim tednom prihajajo nove naloge in izzivi. Številne že sama misel nanje naredi nekam nestrpne. Za umiritev živcev, si izdelaj antistresno žogico. Lahko uporabite balone ali svoje stare nogavice, ki jih ne boste več nosili.

     SREDA, 16. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Tudi po slabi žetvi je treba sejati.” Seneka)

    Kdaj ste bili zadnjič na koncertu in ste uživali v glasbi? Se sploh še spomnite kdaj? Najboljše, da to spremenite kar danes. Vzemite nekaj steklenih kozarcev  in vsakega napolnite z različno količino vode, saj boste na ta način ustvarili različne tone. Prst namočite v vodo in zaokrožite po robu kozarcev. Sedaj se prepustite domišljiji in ustvarite svojo simfonijo.

     ČETRTEK, 17. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Vsak je svoje sreče kovač.” Gaj Salustij Krisp)

    Decembrske dnevi so tako polni obveznosti, nalog, pričakovanj in upov za prihodnost, da včasih pozabimo na trenutek, v katerem se nahajamo. Naše misli drvijo po glavi in naše telo je zakrčeno ali težko ostane pri miru, zato je pomembno, da si vzamemo čas za sprostitev, da občutimo trenutek, v katerem smo.

    Narodna galerija je na povezavi  zbrala pripravila posnetke umetnin slovenskih avtorjev, ki vam bodo pomagale na poti do umiritve. Udobno se namestite, pričnite z globokim dihanjem in si oglejte izbrani posnetek. Med gledanjem bodite pozorni na občutenje telesa, dopustite svojim mislim, da prosto prihajajo in odhajajo. Ko vam um odtava, ga nežno ponovno usmerite na sliko. Sprejmite okolico in z njo vse zvoke ali hrup, ki vas obdajajo.

    Več informacij o galerijski čuječnosti najdete na spletni strani https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/galerijska-cujecnost?id=4913.

     PETEK, 18. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Edina človeška lastnost, ki nam vliva upanje in daje tolažbo, je vztrajnost, saj po prizadevnem delu vztrajnost vedno rodi svoje sadove.” Charles Dickens)

    Ne boste verjeli, vendar je petek res tu. Po dolgem in napornem tednu ti pripada malo počitka, ki ga lahko oplemenitiš z odkrivanjem novega. Vprašaj starše, katere risanke so gledali kot otroci in si jih oglej tudi ti. Pobrskaj po internetu in se premakni v čas otroštva svojih staršev.

     SOBOTA, 19. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan: “Vztrajno delo premaga vse.” Publij V. Maron)

    Pogosto slišimo, da je december čaroben mesec. Da si boste čarobnost zagotovili tudi v teh časih, si izdelajte čarobno svetilko.

    Na folijo za živila ali plastično vrečko z alkoholnim flomastrom narišite motiv. Ko ste z motivom zadovoljni, folijo z elastiko pričvrstite ali jo nalepite na tulec WC papirja. Zapri se v temen prostor in s svetilko posveti v notranjost tulca. Usmeri ga na strop ali drugo ravno površino in se predaj čarobnosti svoje svetilke.

    foto: SD

    NEDELJA, 20. 12. 2020 (ena lepa misel za današnji dan:Za srečo je potrebna svoboda, za svobodo je potreben pogum.” Viktor Frankl)

     Včeraj ste si nabrali moči po delovnem tednu, tako da ste danes verjetno polni energije. Kot nalašč, da se odpravite na raziskovalno odpravo. Čeprav na prvi pogled deluje, da je naše mesto majhno in da ga poznamo do obisti, se vedno najde kakšna nova pot, ki je še nismo prehodili. Toplo se oblecite in pojdite na sprehod po poti, po kateri še niste hodili.

     

     

     

     

     

    Accessibility