• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Zbrali smo pogum


    Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije in Parkom vojaške zgodovine Pivka pripravlja vrsto dejavnosti za obeležitev 30. obletnice samostojne slovenske države, in sicer na 30-letnico vsakega od ključnih dogodkov iz zgodovine slovenskega osamosvajanja: 
    *        plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo (23. 12. 1990), 
    *        osamosvojitev (25. 6. 1991) in
    *        slovenska osamosvojitvena vojna (junij/julij 1991).
    Projekt obeleževanja 30. obletnice slovenske samostojnosti je poimenovan »Zbrali smo pogum« in je del citata iz časov osamosvajanja, ki se glasi: »Zbrali smo pogum, stopli smo skupaj«. Citat ponazarja vzdušje v času plebiscita in dogodkov, ki so sledili in pripeljali do samostojne in neodvisne slovenske države. Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa, želje po boljšem življenju in blaginji in predvsem poguma osamosvojitev ne bi uspela. Zato je glavna vsebinska nit projekta pogum.

    Za obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo bo šolam na voljo krajši izobraževalni video film o plebiscitu in  tudi virtualna spletna razstava o plebiscitu ter klasični postavitvi razstav v parku pred Arhivom Republike Slovenije in tudi na ploščadi pred Parkom vojaške zgodovine Pivka.
    Video film o plebiscitu bo dostopen na domeni www.zbralismopogum.si od dne 21. 12. 2020, virtualna razstava o plebiscitu pa od dne 23. 12. 2020 dalje na istoimenski domeni.   V video filmu o plebiscitu bo gledalce nagovoril tudi predsednik države g. Borut Pahor. Video film na zgoščen in zanimiv način povzame plebiscitno dogajanje.
    V juniju 2021 bodo na voljo tudi video filma, virtualne in klasične razstave ter e-učno gradivo za obeležitev 30. obletnice samostojnosti in zmagovite vojne za Slovenijo.

    (povzeto po zapisu Vilme Brodnik, ZRSŠ)

    Celoten dopis si lahko pogledate/preberete na: Zbrali smo pogum

    Accessibility