• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Zasavci v EU

  Učenke in učenci ter učiteljice spremljevalke, ki so bili na strokovni ekskurziji Zasavci v EU v Bruslju (21.-23. oktober 2018), imajo v ponedeljek, 12. 11. 2018, ob 13.15 sprejem pri trboveljski županji.

  foto: Maja Kovač, Občina Trbovlje

  ______________________________________________

  Plakati, razglednice, vstopnice  in še kaj se najde na razstavnem panoju, ki v vitrini pred šolo obvešča o ekskurziji naših osmih devetošolcev v Bruselj.
  Vebljeni k ogledu.

  Foto: Jaka Kreča, arhiv šole

  ___________________________________________________

  Nekaj vtisov mladih udeležencev ekskurzije v Bruselj lahko poslušate na Radiu Aktual Kum (četrtek, 25. 10. 2018 ob 12. 15, ponovitev v soboto, 27. 10. 2018 ob 6.15).
  Nekaj fotoutrinkov s snemanja oddaje, ki jo je vodila Lucija Cestnik.
   
  fotoMLD, arhiv šole

  _______________________________________________________

  Ali poznaš:
  – razliko med Evropsko komisijo in Evrospkim parlamentom?
  – razliko med Svetom EU in Evropskim svetom?
  – ime gospe, ki opravlja naloge veleposlanice-namestnice stalnega predstavnika RS pri EU v Bruslju?
  – možnosti, ki jih skupna evropska politika ponuja mladim, od osnovnošolcev do študentov?
  – ime gospe, Trboveljčanke, novinarke, ki po letih dela v tujini sedaj izobražuje novinarje v Bruslju?
  Nekaj učencev naše šole, skupaj z učenci OŠ Tončke Čeč Trbovlje, dijaki GESŠ Trbovlje in nekaterimi študenti, ki so se udeležili strokovne ekskurzije v Bruselj z namenom spoznavanja evropskih inštitucij in nalog, povezanih z njimi, bi znalo odgovoriti na zgornja vprašanja.
  V sklopu intenzivne tridnevne ekskurzije (od 20. do 22. oktobra 2018) smo si ogledali Hišo evropske zgodovine, ki je navdušila mlade (in nas, malo manj mlade) z možnostjo interaktivnega in multisenzibilnega spoznavanja, odkrivanja skupne evropske zgodovine. V Parlamentariumu so otroci odkrivali načine demokratičnega odločanja v evropskih inštitucijah, se praktično preizkušali v vlogi evropskih politikov-igra vlog je mlade navdušila, a zaradi svoje intenzivnosti, razgibanosti in vsebinske ter postopkovne zahtevnosti tudi izčrpala.
  Obiskali smo sedež Stalnega predstavništva RS pri EU, kjer nam je veleposlanica-namestnica stalnega predstavnika RS pri EU kratko, a zelo prijazno, predstavila delo predstavništva ter zaposlenih v njem, njen sodelavec, Luka Živič-svetovalec za področje izobraževanja, mladine in športa pa je ob slikovni predstavitvi razlagal o delovanju Evropske unije, njenih inštitucija,  politični in vsebinski vlogi posameznih organov in zaposlenih. Mlade je seveda najbolj zanimala možnost vključevanja v evropsko financirane projekte, od izmenjav, študija, tudi potovanja.
  Z nami se je pogovarjala tudi Biba, sodelavka Evropskega novinarskega centra, ki povezuje novinarje in novinarke z novimi idejami in boljšimi orodji za digitalno prihodnost. 
  V Evropskem parlamentu, katerega člani so tudi voljeni slovenski predstavnik: F. Bogovič, T. Fajon,  A. Peterle, I. Šoltes, P. Šulin, R. Tomc, I. Vajgl in dr. M. Zver, smo si ogledali v ponedeljek popoldan. Izjemno prijazno nas je po parlamentu popeljal g. Rok Koželj, ki nam je na formalen in tudi delno neformalen način približal delo v parlamentu.
  Vsi, ki so nas sprejeli, so s svojim izjemnim poznavanjem delovanja evropskih inštitucij, s svojo osebno prijaznostjo in dostopnostjo pustili izjemen vtis na celotno ekipo.
  Evropska unija je naša prihodnost, prihodnost mladih, ki lahko v njej najdejo ideje in možnosti za svoj osebni in profesionalni razvoj. In učenje na terenu je zanesljivo nepozabna izkušnja.

  Če k temu dodamo, da so se na ekskurziji povezale generacije, da smo si ogledali tudi Bruselj in se posladkali z vaflji, se lahko razume, da smo se imeli lepo. 

  Hvala Sociosu-zavodu socialnih storitev iz Trbovelj za povabilo, za organizacijo ekskurzije in za reševanje malenkosti, ki so se pojavile na poti. 

  Zasavci, ki smo obiskali EU inštitucije: foto MLD (arhiv šole):

  Accessibility