• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Vabljeni k ogledu dokumentarnega filma Žejni svet

  Šolam in fakultetam je v tednu, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje, torej od 17. do 24. aprila, na spletu na voljo brezplačen ogled filma Žejni svet režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda.
  Žejni svet vabi na izjemno 90-minutno potovanje okoli sveta. Tokrat se slavni fotograf ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka – vodo. Ogled filma so v sodelovanju omogočili sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Arnesa.
  Po ogledu filma se lahko v petek, 24. aprila, od 12. do 13. ure, prek videokonference pridružite prof. dr. Mihaelu Tomanu z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki bo v živo odgovarjal na vprašanja, ki se vam bodo porodila z ogledom filma.
  Film bo za ogled na voljo na portalu Arnes Video. Za pokušino priporočamo ogled napovednika (v angleškem jeziku), sporočilo organizacije HOPE o motivaciji in nastanku filma in uvodni nagovor prof. Tomana z Biotehniške fakultete.
  spletni vir fotografije: https://www.arnes.si/vabimo-vas-k-ogledu-dokumentarnega-filma-zejni-svet-yanna-arthus-bertranda/

  Svetovno znani francoski fotograf in režiser

  Yann Arthus-Bertrand je svetovno znani francoski fotograf in režiser, čigar zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Je ustanovitelj fundacije Goodplanet, ki s številnimi projekti izobražuje o okoljski problematiki in dviga zavest o pomenu ohranjanja narave in trajnostnega družbenega razvoja.
  Žejni svet, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo.
  Dokumentarec je zgrajen na množici srečanj z ljudmi v Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki, ki delajo in izumljajo z namenom, da vodo pripeljejo do ljudi, ki jo potrebujejo, da jo pametneje porabljajo, prečistijo, ali, še bolje, da jo prenehajo onesnaževati. Navdušujoče osebnosti, mednarodno prepoznavni in preprosti ljudje, ki se srečujejo s problematiko čiste vode, osvetljujejo film z njihovo energijo, domišljijo in navdušenjem.
  Film ima slovenske podnapise, ki so jih pripravili sodelavci Biotehniške fakultete. Ogled filma je (in mora biti) brezplačen. Ogled je omogočen osnovnim šolam, srednjim šolam in fakultetam.
  Ker gre za avtorsko zaščiten film, vas prosimo, da upoštevate opozorilo o spoštovanju pravic v navodilih za ogled.


  Navodila za ogled filma

  Opozorilo: Film je avtorsko zaščiteno gradivo. Dokumentarni film je dostopen učencem, dijakom in študentom  teden dni, ogled pa je omogočen izključno v izobraževalne namene in je prepovedano vsakršno distribuiranje dokumentarnega filma (to vključuje snemanje, presnemavanje, posredovanje ter objave na spletu v kakršnikoli obliki).


  arnes-RGB

  Accessibility