• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Veter v laseh

    Na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje je 1. 10. 2019 potekalo brezplačno predavanje Pomembnost telesne dejavnosti in prehrane na celostni razvoj malčka, otroka in mladostnika, ki ga je Športna unija Slovenije izvedla v sklopu programa Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti. Predavanje je bilo namenjeo staršem oz. skrbnikom naših učencev ter strokovnim delavcem šole.  
    S predavanjem je dr. Vedrana Sember želela staršem oz. skrbnikom in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem šole ponuditi kakovostne in uporabne informacije ter poudariti zavedanje o pomembnosti telesne dejavnosti, rednega gibanja in uravnotežene prehrane za razvoj naših najmlajših. S tem pa slediti osrednji ideji projekta, ki je promovirati šport in redno telesno dejavnost med mladimi kot zabaven in zdrav način preživljanja prostega časa. 
    Brezplačno predavanje je omogočila Športna unija Slovenije; projekt pa sofinancirata Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Fundacija za šport. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.
    Zahvaljujemo se predavateljici ter koordinatorici, gospe Ani Radivo in se veselimo morebitnega sodelovanja tudi v bodoče.

    Poročilo udeleženca:
    Veter v laseh – izvajalec dr. Vedrana Sember: Pomembnost telesne dejavnosti in prehrane na celostni razvoj malčka, otroka in mladostnika
    Vnos energijske vrednosti hrane ne sme biti večji od porabe. Prehrana naj bo zdrava in uravnotežena. 
    Pri prehrani je treba biti posebno pozoren na količino soli – dnevna potreba 3 do 5 gramov.
    Poraba energije: 
    Telesna dejavnost – vključuje gibanje                     Športna dejavnost – telesna dejavnost z višjimi cilji
             Povečan srčni utrip, rahlo potenje, zadihanost
    Večja telesna dejavnost otrok izboljša učni uspeh.
    Otrok, ki po šoli 140 minut opravlja domačo nalogo, se uči, gleda TV, igra računalniške igre ima zmanjšano prekrvavljenost možganov in s tem manjše kognitivne sposobnosti.
    Večja telesna dejavnost izboljša učni uspeh. Priporočeno otrokom je 60 do 120 minut.
    Slovenski otroci so po raziskavah zelo športno aktivni. V šolah imajo veliko športnih dejavnosti, ki so dobro strokovno vodene(profesorji športne vzgoje, vzgojiteljice). Tudi po pouku obiskujejo športne treninge. Pomanjkljivosti, ki jih raziskovalci opažajo pa so, da otroci ne hodijo peš ali pa s kolesom, ampak jih starši na treninge vozijo. Prav tako je trening dirigirana dejavnost na katerih ni proste igre, tekanja, lovljenja … Otrok do 6 leta naj nebi bil usmerjen v specialne športe. Razviti mora osnovne motorične sposobnosti – od preprostih dejavnosti h kompleksnim. Šele kasneje (po 12 letu) naj se usmeri v specialni šport. 
    Zapisal Ivan Skrinjar

    Accessibility