• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Šola v naravi

  Predvidene šole v naravi v šolskem letu 2018/2019:

  Zaradi majhnega števila otrok v oddelkih, je organizacija in izvedba spremstva otrok težka, celo neizvedljiva. zato se letošnji tretješolci ne bodo udeležili plavalne šole v naravi-predvidena pa je za oktober 2019, torej v naslednjem šolskem letu.

  Učenci 5. in 8. razreda bodo skupaj preživeli športni teden v naravi, in sicer od 21. do 25. januarja 2019 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Radenci (ob Kolpi). Plačilo se bo lahko izvedlo po obrokih. Učenci bodo usvajali različne vsebine: športne, naravoslovne in kulturne, razvijali različne veščine in kompetence ter utrjevali socialne vezi.

  _______________________________________________________________________________________________________________________

  Poročilo: Realizirane šole v naravi v šolskem letu 2017/2018:

  • Športni teden v Mežici, CŠOD Peca za 5. razred od 26. do 30. 3. 2018; spremljevalki Tina Trugar in Nina Magister:  
   Šole v naravi se je udeležilo 42 učencev, ki so bili nameščeni v skupinskih sobah, v domu je bivala le naša šola. V okviru programa smo izvedli pet dni dejavnosti: ponedeljek, 26. 3. 2018, ŠD: Disk golf, torek, 27. 3. 2018, ND: Preživetje v naravi, sreda, 28. 3. 2018, TD: Obisk Rudnika svinca in cinka Mežica, četrtek, 29. 3. 2018, ND: KuhnaPaTo, petek, 30. 3. 2018, ŠD: Orientacija in lokostrelstvo.
   Program je bil zasnovan po predhodnem dogovoru z vodjo doma in je bil usklajen z učnim načrtom, a smo ga sproti prilagajali tudi vremenu. Spoznali smo osnove orientacije, se naučili preživeti v naravi, opazovali koroško dediščino, predvsem pa smo se posvetili naravoslovnim in športnim aktivnostim. Sodelovali smo tudi v projektu KuhnaPato, v okviru katerega so si učenci samostojno pripravili večerjo. Vsak dan so otroci pisali dnevnik, ki so ga zadnji dan, kot pismo, poslali staršem. Izvajalci dejavnosti so bili učitelji doma, ves čas pa sva sodelovali tudi spremljevalki, ki sva z otroki preživeli dnevno 15 do 16 ur – od jutranjega bujenja, pa do poznih večernih ur. Aktivno sva sodelovali pri vseh aktivnostih, skrbeli za red in disciplino v domu in posredovali v medsebojnih razprtijah. Dnevno sva skrbeli tudi za obveščanje staršev preko FB šolske strani, na katero sva vsak dan večkrat objavili vtise izvedenih dejavnosti.
   Tudi letos se je osebje doma izkazalo s svojo strokovnostjo, prijaznostjo in prilagodljivostjo.
   Za starše je bil pred odhodom organiziran roditeljski sestanek, kjer so prejeli natančne informacije in navodila, ki so jih dosledno upoštevali. Uspelo nam je, da so otroci preživeli cel teden brez mobitelov, kar je bil za učence (in za starše) velik dosežek. Šola v naravi je bila za vse prijetna in poučna izkušnja.
  • Tretješolci so šolo v naravi, od 23. 10. do 27.10., preživeli v Seči pri Portorožu. Šole se je udeležilo vseh 30 učencev. Spremljevalca sva bila dva, razredničarka 3.b razreda in športni učitelj, gospod Boris Žavbi. Bivanje v Seči je bil vedno poseben izziv, saj so učenci bivali v štirih bungalovih, v skupinah po osem otrok. Nadzor in varnost učencev zahteva dosleden red, ki se ga je potrebno držati, tretješolci pa so po večini tega že sposobni. Ob tem pa se dobro vidi tudi samostojnost oz. nesamostojnost posameznikov. 
   Plavanje je potekalo dvakrat na dan, dopoldne in popoldne po 2,5 uri. Plavali so v treh skupinah, razporedili so jih po znanju prvi plavalni termin. 
   Ostale ure, dopoldne in popoldne po 2,5 uri, so učenci imeli dejavnosti naravoslovnih vsebin, ki smo jih vnaprej izbrali. Spoznali so osnove orientacije, morsko obalo, soline, Piran in akvarij ter vožnjo z ladjico in vrt kaktusov. Te dejavnosti je vodila učiteljica naravoslovja v  CŠOD, v spremstvu pa sva bila oba učitelja spremljevalca. Tri dejavnosti pa sva vodila sama: sprehod ob obali, razgibavanje na fitnes napravah na prostem ter ogled Forma vive in ustvarjanje kipov iz dasmase. 
   Učenci so imeli pet obrokov na dan, za malico je bilo vedno sadje, ostali obroki pa zdravi in okusni. (Alenka Ramšak)
  • Osmi razred je bil od 11. do 15. 6. 2018 v šoli v naravi v Kranjski Gori. Šole v naravi se je udeležilo 14 učencev, 3 so bili opravičeno odsotni. Realizirali smo 3 športne dni, 1 naravoslovni dan in 1 tehniški dan. Učenci so v čudovitem okolju zgornjesavske doline veliko časa preživeli zunaj, v naravi, ne glede na vreme. Naučili so se osnov pohodništva, kako poskrbeti za svojo varnost v naravi, kako se v naravi orientirati, kako pravilno veslati v kanuju, zakaj varujemo naravo. Spoznali so različne metode raziskovanja v biologiji. Ker so bili cel teden skupaj, skupaj delali, ustvarjali in se družili, so zgradili dobre medosebne odnose, kar se bo, upam, poznalo še v prihodnjem letu. (Sabina Potrbin)

  ____________________________________________________________________________________________________________________________________

  Obvestilo: Plavalna šola v naravi, CŠOD Burja, tretješolci, 23. – 27. oktober 2017: Plavanje je ena od najpomembnejših človekovih spretnosti in zato smo za drugošolce v pretekelem šolskem letu izvedli 20-urni plavalni tečaj v bazenu v Hrastniku. Da bi z učenci utrdili znanje plavanja, istočasno pa jih učili samostojnosti, spoznavanja okolja, socializacije ter razvijanja drugih veščin, jih bomo konec oktobra (od 23. do 27. oktobra 2017) peljali v enotedensko plavalno šolo v naravi, in sicer v CŠOD Burja (naslov: Seča 152, Portorož, kontaktna oseba:  Neva Rusjan; epošta: burja@csod.si; telefon: 05 677 24 37).
  V CŠOD Burja je pokrit bazen dimenzij 6 x 20 m, ki je prilagojen za začetno šolo plavanja.
  CŠOD udeležencu, ki iz upravičenih razlogov predčasno zapusti program, odšteje le odsotnost, daljšo od enega dneva.
  Predvideni stroški so:
  na osebo:
  – petdnevno bivanje – polni penzion: 64,35 €;
  – morebitna izposoja posteljnine je 4, 40 €;
  – uporaba bazena na dan: 6 € (torej 30 € za vseh pet dni plavanja);
  – na skupino, cena se nato prerazporedi, glede na število otrok, ki se bodo dejansko udeležili šole v naravi:
  – avtobusni prevoz Trbovlje – Seča – Trbovlje (2 krat);
  – najem dodatnih vaditeljev plavanja;
  – spremstvo učiteljev (dežurstvo, nastanitev, varstvo, terensko delo).
  Skupni znesek, na osnovi dejanskih stroškov in cen, ki bodo veljale v času izvedbe plavalne šole v naravi, bodo starši lahko plačevali po obrokih, in sicer septembra, oktobra in novembra (dokončen obračun po izvedbi).  Skupen znesek bo ustrezno zmanjšan glede na (predvideno) sofinanciranje šole v naravi s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V posebnim primerih se lahko obrnete na šolsko svetovalno delavko glede delne pomoči pri plačilu.
  Predvidena spremljevalca sta Alenka ramšak in Boris Žavbi.

  ________________________________________________________________

  Predvidene šole v naravi v šolskem letu 2017/2018:

  – oktober 2017: plavalna šola v naravi za 3. razred (Dom Burja v Seči) – sofinanciranje MIZŠ; predvidoma sta spremljevalca Boris Žavbi in Alenka Ramšak;

  – marec 2018: športna šola v naravi za 5. razred (Dom Peca v Mežici); predvidoma so spremljevalci: Tina Trugar, Nina Magister in Boris Žavbi;

  – junij 2018: naravoslovna šola v naravi za 8. razred (CŠOD Kranjska Gora); predvideni spremljevalki: Sabina Potrbin in Mojca Mahkovic.

  Plačilo se bo lahko izvedlo po obrokih.

  Učenci bodo usvajali različne vsebine: športne, naravoslovne in kulturne, razvijali različne veščine in kompetence ter utrjevali socialne vezi.