• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • O čustvih!

    Jih prepoznaš, jih znaš opisati?

    Pa veš kaj so čustva? Kako jih izražamo? Jih znaš vsaj nekaj našteti? Veš, da jih lahko razdelimo na pozitivna in negativna in seveda kakšen učinek ima doživljanje takšnih čustev na naše telo.

    Da so čustva del našega življenja in da jih tudi znanstveno raziskujemo je potrdil že Charles Darwin (za njega boš kot očeta evolucije slišal pri biologiji), ko je izrazil trditev, da je vsako izražanje čustev, vrsta zelo osnovnega sporočanja drugim predstavnikom svoje vrste, kako smo in kako se počutimo – torej ne samo ljudje pač pa tudi druge živali.  Se spomniš na primer reakcije dveh psov, ko se srečata: lahko sta sovražna drug do drugega, lahko sta radovedna, ali prestrašena – vse to pa so seveda čustva, ki jih prepoznamo tudi ljudje. Tudi mi začutimo stanje živali: pri šimpanzih, če pogine mladiček, ga mati še nekaj časa nosi s sabo in jasno žaluje, če te prizore vidimo mi, tudi jasno začutimo žalost. Ko se želimo približati majhnemu teličku in je v bližini krava, ga bo ta takoj skušala zaščititi – torej se bo ustrašila za njega. Lahko pogledaš posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=Af4CfwZCAwc

    Čustva so se tako kot vsaka vrsta živega bitja razvijala skupaj z njimi in so seveda pomembna za ohranjanje in preživetje vsake vrste posebej.

    Zakaj so čustva tako pomembna za človeka?

    S čustvi izražamo, kako se v nekem trenutku, času počutimo, kaj želimo.

    Čustva nam pomagajo, da razlikujemo med tem, kaj je dobro in kaj slabo.

    Čustva torej izražamo navzven in potrebe po njihovem izražanju ne moremo zadržati.

    Naša čustva in njihovo izražanje pa lahko vplivajo tudi na naše zdravje, prav tako na naš imunski sistem. Si že slišal, da koga v puberteti dajejo hormoni?  Hormoni so snovi v  našem telesu, ki uravnavajo različna dogajanja v in na našem telesu. In v puberteti imajo pomembno nalogo, da otroka spremenijo v odraslega. Vplivajo pa drugo hormoni tudi na druge spremembe.  In ob doživljanju različnih čustev se v naših možganih sproščajo različni hormoni, ki vplivajo na odzive našega telesa. Torej se takrat ko smo veseli, srečni, varni – sproščajo hormoni sreče, ko pa smo prestrašeni, žalostni, zapuščeni, osamljeni se sproščajo drugi hormoni.  Količina različnih hormonov pa tako vpliva na delovanje drugih organov in na naše zdravje.

    V tem času, tako posebnem, v katerem živimo je tako zelo pomembno, da si vzamemo čas, da doživljamo čim več pozitivnih, sproščujočih aktivnosti, se veliko smejimo, se zabavamo, družimo z ljudmi, ki jih imamo radi (pa čeprav na daljavo) in tako sproščamo kar čim več pozitivnih hormonov!

    Poskusi se spomniti aktivnosti, ki te bo sprostila, pripravi aktivnost za celo družino v kateri se boste skupaj zabavali (igranje družabnih iger je že lahko takšno)!

     

    Sporoči mi, kako je šlo, zelo bom vesela: irena.stusej1@guest.arnes.si

    Pripravila: Irena Štusej (po Katarina Majerhold,  Čustveni izzivi)

    Accessibility