• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Zdrav življenski slog: 5. del – Učenje in spomin

  Si se danes že »namigal«? Si vsaj pol ure preživel na svežem zraku in vsaj pospešeno hodil?

  Če še nisi, potem se pa kar odpravi in nadaljuj branje, ko se vrneš pred računalnik!

  Se sprašuješ, kaj imata skupnega naslov in spodbuda za gibanje? Ali pa že veš za povezavo?

  MOŽGANI SE KREPIJO S TELESNO KONDICIJO!

  Če želite dobro opraviti tudi delo za šolo in imeti svoje možgane v dobri »kondiciji«, potem je seveda pomembno, da ste tudi  v dobri telesni kondiciji! Z gibanjem se pospešuje srčni utrip, poveča kroženje krvi v telesu in tako tudi možgani dobijo več kisika, ki ga nujno potrebujejo za svoje delovanje.

  Za krepitev možganov je zelo pomembna njihova stalna aktivnost! Bolj ko se učite in vztrajate pri tem, da se učite ves čas nekaj novega bolj krepite svoje umske sposobnosti.  Pri vsakem učenju novega je bistven spomin.

            

  Kaj je spomin?

  Spomin je postopek pridobivanja in shranjevanja informacij iz okolja in kasnejše črpanje shranjenih informacij in ta proces v možganih je v določeni meri še vedno skrivnost, čeprav nam nove tehnologije dajejo vse večjo možnost, da pogledamo v možgane in kaj se v njih dogaja. Spomin je nekakšno zaporedje električnih aktivnosti med različnimi deli možganov. Ko se nečesa spomnite, se ne spomnite samo nekega podatka, ampak je informacija, ki jo dajo možgani bolj kompleksna. Kar spomni se nekega predmeta, ki ga večkrat uporabljaš npr. računalnik – ne boš se spomnil samo njegove oblike, spomnil se boš tudi, kako brni, ko  dela ventilator, spomnil se boš najljubše igrice, ali mogoče v tem času predmeta, ki ga moraš za šolo danes še opraviti …, tore cela paleta »spominov«, ki so s tem predmetom povezani! (Poskusi še s kakšnim drugim predmetom, ali mogoče osebo – spomnil se boš njenega glasu, vonja…)

  Dober spomin pa je povezan z našimi čutili – vse kar si zapomnimo v možgane najprej prihaja iz čutil. Poskrbi za to, da v času učenja dobro vidiš, slišiš, tudi vonjaš! Za dober spomin je vedno pomembna povezava vseh občutkov, saj se določenih podatkov bolj zapomnimo, če so povezani tudi z občutki, ki sicer na videz z njimi nimajo nobene povezave.

  Možgane pa seveda lahko treniramo in s tem krepimo njihovo delovanje in izboljšujemo spomin – nekaj si lahko verjetno že uganil – njihovo vztrajno uporabo in reševanjem problemov. To lahko počnemo tudi z različnimi miselnimi igrami: PREIZKUSI SE!

  1. POSLUŠAJTE!

  Na katera mesta vas spomnijo (asociacije) spodnje zloženke:

  gornja žica

  jesenske ptice

  poper

  talna mina

  stoj na miru

  vrhnji kamen

  velika metla

   

  Za rešitve in vtise lahko pišeš na: irena.stusej1@guest.arnes.si

  Accessibility