• 03 56 33 202
  • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
  • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
  • Sporočilo sveta staršev

    Spoštovani starši!
    Okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, se v Sloveniji v tem trenutku zelo hitro širijo. Z namenom obvladovanja epidemije je Vlada RS sprejela več odlokov o ukrepih za preprečevanje širjenja te bolezni. Ne želimo polemizirati, ali so ti ukrepi smiselni ali ne, sigurno so ukrepi potrebni z namenom, da se prepreči večje število smrti kot tudi posledic, ki jih okužba pusti za seboj.

    Kot veste, se od srede dalje zahteva tudi za naše otroke, da se udeležijo pouka v šoli ob izpolnjenem pogoju PCT (Prebolel, Cepljen, Testiran). Za tiste otroke, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, je obvezno samotestiranje v šoli trikrat tedensko (ponedeljek, sreda, petek). Testiranje bo potekalo v učilnicah prvo uro pouka. Otroci se bodo testirali povsem sami, vendar pod nadzorom učiteljev. Za potrebe organizacije pouka smo danes prejeli v izpolnitev in podpis soglasje ali s samotestiranjem našega otroka soglašamo ali ne. V primeru da soglašamo, se otroci ne bodo več samotestirali doma, ampak v šoli in v primeru negativnega testa obiskovali pouk v šoli. V primeru da ne soglašamo, sprejemamo odgovornost, da otrok ostane doma in bo za te otroke organiziran pouk na daljavo od doma. S tem bo vsem omogočeno izobraževanje. Druge poti v tem trenutku žal ni.

    Prosimo vse starše, da za organizacijo pouka izpolnijo izjave. Za tiste, ki vam je zadeva nepoznana ali vas je strah in ste v precepu, kako se odločiti…prosimo, da zberete pogum in otroku razložite, zakaj je pomembno samotestiranje in kako se izvaja, predvsem pa zaupajte zdravstvu, epidemiologom in zaposlenim na šoli, kateri se po svojih močeh trudijo in delujejo v korist otrok. Zaupajte tudi svojim otrokom, saj zmorejo več kot si mislimo, predvsem pa so z ukrepi bistveno manj obremenjeni kot odrasli. Res je, smo v stiski odrasli in otroci. Ampak tu nastopimo mi, odrasli. Stopimo korak nazaj in s sočutjem pomislimo na vse, ki se v naših bolnišnicah borijo za svoja življenja, in na vse tiste, ki so boj s COVID-19 izgubili. Pomislimo na varnost in zdravje nas in naših najbližjih in se vedimo družbeno odgovorno. Ne dopustimo, da se kot družba delimo in da svoja nezadovoljstva prenašamo na otroke in v šolo. Šola ni okolje, kjer bi si lahko privoščili nasilno komunikacijo, ampak kot zgled otrokom pristopimo k reševanju težav spoštljivo in konstruktivno. Le skupaj s strpnostjo, odgovornostjo in zaupanjem bomo prispevali, da bodo naši otroci še naprej v čim večji meri obiskovali šole tudi v teh težkih razmerah, brez da bi čutili napetost in razdor, ki je žal danes močno prisoten v naši družbi.

    Svet staršev Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje

    Accessibility