• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • Karantene oz. izobraževanje po novem (od srede, 20. januarja 2022 dalje)

  Ljubljana, 17. januarja (STA) – Vlada je na današnji dopisni seji spremenila Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, ki zdaj bolj jasno določa izjemo od določbe, po kateri mlajšim od 12 let ni treba izpolnjevati PCT-pogoja. Med drugim se učencem zagotavlja 20 hitrih antigenskih testov mesečno. 
  – Gre za izjemo, ki določa, da morajo učenci opravljati testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje za potrebe vzgojno-izobraževalnega programa, ali pa gre za testiranje s hitrimi testi, na podlagi katerega se za učence uveljavi izjema od karantene na domu v skladu s predpisom o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku. Pri tem se navedeno samotestiranje šteje tudi za izpolnjevanje PCT-pogoja za udeležbo v glasbeni šoli, obšolskih dejavnostih in pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, je sporočila vlada.
  – Prav tako se določa izjema glede pogostnosti testiranja s hitrim antigenskim testom za samotestiranje za tiste učence, ki se morajo vsakodnevno presejalno testirati v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika namesto napotitve v karanteno na domu v skladu z odlokom, ki ureja izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku.
  – Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so z omenjenim odlokom med drugim otrokom zagotovili 20 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec.
  – Dopolnjeni Odlok določa, da učencem ni treba opravljati vsakodnevnega samotestiranja namesto napotitve v karanteno na domu, če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti oz. pogoj prebolevnosti v kombinaciji s cepljenjem, ali predložijo dokazilo o negativnem rezultatu hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.
  – Kot je navedel Poklukar, so z odlokom podrobneje definirali, kakšen mora biti prostor ob vozniku.

  Odlok lahko preberete tukaj: Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 87/21132/21144/21149/21164/21190/21200/21 in 2/22): http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODLO2488

  Okrožnica MIZŠ: 13614_Sprememba_odloka – karantene_17-1-22

  Preverjajte tudi posodobljena priporočila NIJZ: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodilo_vodstvu_viz_v.7.pdf

  Accessibility