• 03 56 33 202
 • os-ic.trbovlje@guest.arnes.si
 • Trg Franca Fakina 8, Trbovlje
 • GOSTOVANJE V TRBOVLJAH

  Od 14. do 19. februarja 2012 smo na naši šoli gostili 16 otrok in 10 učiteljic, ki so obiskali Trbovlje zaradi sodelovanja v dvoletnem Comeniusovem projektu Fingertips.  Osem otrok z Norveške, trije s Poljske, štirje s Portugalske in ena deklica iz Estonije je stanovalo pri prijaznih, gostoljubnih trboveljskih družinah (Kantužar, Štrovs, Lisec, Ham, Bombek, Štrovs, Novak, Dornik, Hočevar, Naglav, Hernaus, Borštnar). Učiteljice so prenočevale v gostišču Kum v Trbovljah, delavci naše šole pa smo jih vozili v Trbovlje in nazaj.

  Po začetnih težavah s poleti in prtljago, smo v sredo, 15. 2. 2012, dopoldan izvedli delavnice na temo Narodne pesmi in plesi. Vsebinsko je delavnice pripravila Alenka Ramšak, ki je tudi nadzirala njihovo izvajanje. Delo po skupinah so vodile Tina Trugar, Irena Fabek, Ajda Klanšek Šimunič in Jasna Drnovšek.

  V četrtek, 16. 2. 2012, so se učenci vadili v vseh jezikih narodov, ki so bili na obisku v Trbovljah. Vsebinsko je delavnice pripravila Blanka Gombač, vodile pa so jih Jasna Drnovšek, Irena Fabek, Tina Trugar in Blanka Gombač.

  V petek (17. 2. 2012) dopoldan smo bili gostje v lepem Mladinskem centru Trbovlje, kjer nas je sprejelo prijazno, ustrežljivo osebje. V moderni, tehnično opremljeni sobi smo se družili s predstavniki rimsko katoliške verske skupnosti, baptistov, pripadnikov skupnosti za zavest Krišne, Jehovovimi pričami, pridružil se nam je bivši predsednik Urada RS za vere, Trboveljčan, Aleš Gulič, ki je spregovoril o odnosu med državo in verskimi skupnostmi v Republiki Sloveniji.  Slišali smo  kratke, jedrnate, slikovite opise posebnosti posameznih verskih skupnosti. Bilo je prijetno, zanimivo, razveselilo nas je, da so učenci postavljali dodatna vprašanja.

  Potem smo obiskali zasavski muzej Trbovlje, kjer so nam predstavili kratko zgodovino Trbovelj, gostom smo pokazali tudi stara stanovanja na Njivi.

  Vrhunec je bila večerna petkova prireditev – ples v maskah. Kljub manjši poškodbi, smo vsi na plesu uživali, tudi ob nastopu animatorja in vedno všečne glasbe Hvaletovih otrok.

  Sončno soboto smo preživeli v Ljubljani, žal brez Norvežanov (ki so že odšli domov). Sprehodili smo se po Ljubljani, ki so jo preplavile maske, se povzpeli na grad, nekateri celo na Nebotičnik, si ogledovali znamenitosti, nakupovali spominke in uživali v druženju.

  Srečanje, druženje v Sloveniji je bilo delovno, naporno, a istočasno poučno in zelo prijetno. Učili smo se spoznavati in sprejemati drug drugega, ne glede na naš izvor, jezik, kulturne značilnosti, vero ali starost.

  Hvala vsem, ki sodelujete pri projektu, vsem, ki nas podpirate, vsem, ki ste pomagali pri izvedbi prve mobilnosti v okviru Comeniusovega projekta Fingertips.

   

  Trbovlje, 25. 2. 2012                  Mojca Lazar Doberlet – koordinatorica projekta

  Accessibility